MÜZİK İLE HAREKET-ORFF ATÖLYESİ
Müzik, konuşma ve dans, insanın kendini ifade etme araçlarıdır. İster çocuk-genç, ister yaşlı, ister engelli olsun her insanın içinde kendini sanatsal olarak ifade becerisi vardır.
Orff ve Keetman’ın fikirlerinin ve çalışmalarının temelini oluşturan istek; tüm insanların müzik, konuşma, dans ve bu üçünün birleşiminden ortaya çıkan ritim duygusunu hissetmesi ve bu yolla kişilerin içlerindeki yaratıcı gücün tetiklenmesidir. Bu yaratım sonucu ortaya çıkacak ürünler bireylerin kişilik gelişimine katkı sağlayacağı gibi, sosyal ve iletişim becerilerini de geliştirecektir.
Anaokulumuzda Orff-Schulwerk yaklaşımıyla müzik ile hareket eğitimi verilmektedir.
Orff Schulwerk içindeki çalışma çocuktan yetişkine insana yöneliktir, bu da pedagojik olarak insanı kendi kişisel etkinliği içinde anlayan anlamına gelir.
Zaten antropolog ve filozof Arnold Gehlen, sadece pratikte onlarla ilgilenerek veya duyularımızla çoğunu çekerek, belirsizliklerini geliştirerek dolayısıyla çevremizdeki her şeyi deneyimleyip gerçeği benimseyip kaydedebileceğimizi söylemiştir.
Çocuk yaşamı oyun içgüdüsüyle algılar. Orff eğitiminde yapılan tüm çalışmalar ve uygulamalar da oyun içinde verilmektedir. Temel ritim çalışmaları, beden perküsyonu çalışmaları, müzik aletleri ile çalışmalar, seslendirme/canlandırma çalışmaları, farklı ülkelere ait müziklerle dans çalışmaları; orff çalgıları ile orkestra oluşturma, atık veya doğada bulunan özgün materyaller ile kas gelişimlerini destekleyici çalgı yapım çalışmaları uygulanmaktadır.
ORFF NEDİR
Adını Avusturyalı besteci ve müzik eğitimcisi Carl Orff’tan alan Orff Okul Öncesi Öğretisi, işitsel algıyı ve işitsel algı farklılıklarını geliştirmeye, bu algı farklılıklarını bedensel anlatım ve hareket biçimleriyle bütünleştirmeye ve kişilik oluşumunu bireyselliği bozmadan, grup içinde geliştirmeye yarayan bir öğretidir.
Amacı çocuğun okuma yazma öğrenmeden önce çok önde olan işitme becerisinin, okuma yazma öğrendikten sonra görsel algının gerisinde kalmasını önlemek, dinleme ve algı becerisini birlikte geliştirmektir. Bu eğitim çocuklarda yaratıcılığı geliştirdiği gibi, öğrenme kapasitelerini de artırıyor.” “Prof.Dr.Ulrike Jungmair”
KAZANIMLAR
*Müzik ve ritim duygusunun gelişimi
*Müzik deneyimleri (müzikal sesler, ses dinleme ve ayırt etme çalışmaları)
*İyi bir müzik kulağına sahip olması
*Müzik eşliğinde hareket yeteneği gelişimi
*Yaratıcı Dans yeteneği gelişimi
*Müzikle öykü oluşturma yeteneği gelişimi
*Şarkılar ve şarkılar ile parmak oyunları oluşturma yeteneği gelişimi
PEDAGOJİK AÇIDAN ORFF YAKLAŞIMI
Orff Schulwerk’te önemli olan nokta bireylerin kendini ifade edebilmeleri ve çalışmalar boyunca sosyal paylaşımlar içerisinde bulunabilmeleridir.
Orff yaklaşımı ile işlenen derslerdeki zenginliğin temeli herkesin kendi müzik ve hareket seviyesine uygun rolleri sunmasıdır. Bu sayede bireyin sosyal psikolojik gelişimine de katkı sağlanır.
Hareket aracılığıyla zaman ve mekanın keşfi, ses ve enstrümanlar aracılığıyla tınının keşfi, doğaçlama aracılığıyla formun keşfi, taklitten özgün yaratıya, parçadan bütüne, basitten karmaşığa ve bireyden topluluğa doğru bir ilerleyiş içerisinde deneyimlenir ve bu deneyim daima aktif katılımı gerektirir.(YAPRAK,Orff Merkezi İnfo Dergisi s.7)
Orff Yaklaşımında konuşma dili ve hareketten gelişen ritm en önemli ögedir. Orff yaklaşımında hareket kullanımı Eurhythmics'den esinlenmiştir. Orff-Schulwerk’te öğrenciler hareket çalışmalarına ve danslarına basit ritmik enstrümanlar ile kendileri eşlik ederler.
Orff yaklaşımının başlıca amacı yaratıcılığı geliştirmek olduğu için doğaçlamaya çok önem verir. Çünkü doğaçlama ve yaratma çocuğun doğal davranışlarındandır. Süreç içinde kullanılan tüm müzikal kombinasyonların öğrenciler tarafından araştırılarak, keşfedilerek ve basit çalgılarla eşlik edilerek meydana getirilmesi önemli bir noktadır. Birey böylece kendini ifade edebilmek için çeşitli yollar arayışına girer bu durum da bireyin yaratıcılığının gelişmesi için önemlidir. (YAPRAK,Orff Merkezi İnfo Dergisi s.7)
Atölye çalışmaları Hakkında
*Atölye Çalışmaları Atölyeye Göre Seçmeli “Birebir” veya “Küçük Grup” Atölyeler kapsamında ve kendi atölyesinde yapılır. Kişiye özel ya da grup olarak verilebilir. Grup isteklerinde grup şartları sağlanmalıdır.
*Atölyelerimizin tümüne kayıt olarak katılmak ve atölyelerimizden yararlanmak için okulumuz öğrencisi olmak zorunlu değildir.
*Tüm atölyelerimizde (Müfredat İçinde Olanlar da Dâhil Olmak Üzere) “İsteğe Bağlı Olarak Kayıt Yapılabilir.” Okulumuz dışından da istekli olanlar atölyelerimizden yararlanmak için programlarımıza kayıt olabilirler. Atölyelerimize kayıt olabilmek için herhangi bir sınav şartı yoktur.
*İsteğe Bağlı Atölye sözleşme ve ödemeleri ayrıca yapılır.
*Atölyelerimizde yaş grubu uygun istekli bütün öğrencilere ve öğrencisi ile birlikte kayıt olmak ve katılım sağlamak şartıyla yaş sınırı olmaksızın öğrenci ebeveynlerine de Atölye Eğitimi verilmektedir.
*Atölye Eğitimi, aynı grupta diğer atölyelerde kayıtlı olup eğitim almakta olan atölye öğrencilerine indirimli olarak verilmektedir.
*Atölye çalışmaları süresi yaş grubuna ve katılımcı sayısına göre düzenlenecek olup atölye gün ve saatleri “Birebir” Atölyelerde öğrenci isteğine göre “Küçük Grup” Atölyelerde düzenlenecek program dâhilinde kurumun uygun zamanlarında belirlenir.
*Bünyemizde henüz faaliyette olmayan ve yeterli sayıda katılımcı isteği olan atölye türleri için katılımcıların kaydı yapılıp sözleşme ve ilk ödemeler gerçekleştiğinde atölye planlama, düzenleme ve faaliyetleri başlayacaktır.