PİYANO ATÖLYESİ
Piyano, tuşlarına basıldığında sahip olduğu karmaşık çekiçli mekanizma sayesinde tellere vurarak ses veren tuşlu ve klavyeli bir çalgıdır. Toplam 88 tuştan oluşur.
OKUL ÖNCESİ PİYANO EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Okul öncesi verilen piyano eğitimi özellikle el göz koordinasyonunu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı hızlı öğrenmelerini sağlar. Piyano çalmak beynin hem sağ hem de sol lobunu aynı anda geliştirir. İki elin aynı anda kullanılmasıyla beyin kendini bu duruma adapte eder ve zamanla vücudun iki tarafı da aynı güce ulaşır.
Erken yaşta piyano eğitimi alan çocuklar gelişme çağında sözel, görsel ve işitsel taraflarını daha iyi geliştirler. Hafızaları daha kuvvetli olur ve çevrelerinde karşılarına çıkan olayları daha verimli kavrarlar. İlerideki zamanda ise kendilerini daha iyi ifade ederler.
Çalarken nota takibi yapmak eserin temposunu doğru ayarlamak ve devam ettirmek on parmak koordinasyonunu yapmak konsantrasyon süresini geliştirip odaklamayı öğretir.
Bu dönemdeki piyano eğitimi çocuğun geleceğinde çok önemli bir etki yaratmaktadır.
Piyano eğitimi öncelikle el-göz koordinasyonunu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı kolay öğrenmelerini sağlar. Bunun yanı sıra güzel el yazısı yazma yeteneğini geliştirir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli piyano eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine ve sol beyin fonksiyonları üzerindeki etkisi dolayısıyla matematik öğrenmeye olumlu katkısı olduğu kanıtlanmıştır
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA PİYANO EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?
Piyanonun, çocukların zihinsel gelişimi için oldukça önemli bir enstrümandır.
Bunu daha da önemli kılacak unsurlardan biri de doğru bir eğitim ve öğretmen/ eğitmendir. Öğretmen/ eğitmenin pedagojik anlamda tecrübesi ve bilgisi olması ile okul öncesi tecrübesi olması mutlak suretle gereklidir. Aksi takdirde yapılacak en küçük yanlış çocuğun piyanodan ve eğitmeninden uzaklaşmasına neden olabilir.
Öğretmenin yaklaşımlarını maddeleyecek olursak eğer;
Eğitimi zorlaştırmadan amacın piyanoyu sevdirme ile birlikte öğretme olduğu unutulmamalı.
Öğretmen, öncelik olarak öğrencisini iyi tanıyıp sıcak ve sevecen yaklaşmalı
Konuşurken çocuğun seviyesine uygun Açık ve anlaşılır dille konuşmalı
Etkinlikte dikkati kendine ve piyanoya çekip ilgisini ve öğrenme hızını tespit etmeli
Bir problem varsa basitleştirerek görsel materyaller desteğiyle tekrar tekrar anlatmalı
Öğrencinin sağ ve sol el sorunu varsa model olup çözmeye yardımcı olmalı.
Nota okumasını için basitleştirilmiş metotlardan faydalanıp somut hale getirmeli.
Öğrencinin seviyesine uygun metotlar kullanılmalıdır.
Bu konuda yapılan gözlemlere dayanacak olursak, her yaş grubunun kendi içinde bireysel olarak öğrenme seviyesi farklı olduğundan verilen eğitim de standart olmamalıdır. ''Eğitimde bireysel farklılıklar vardır.'' ilkesi de buradan gelmektedir.
Piyano ‘ya başlangıç aşamasında kullanılan metotlar sade ve anlaşılır nitelikte olmalı ki eğitim zorlu hale gelmemeli. Doğru metotların seçilmesi hem etkinlik niteliğini hem de verimliliğini arttıracaktır.
Örneğin; bu yaş grupları somut öğrenme döneminde oldukları için, renkli notalar, şarkının adına uygun renkli figürler, müzik eşliğinde hikâyeler içeren şarkı sözleri olursa ilgi çekici ve kalıcı öğrenme olabilir. Bunun için bu özelliklere uygun metotlar kullanabilmek oldukça önem taşır.
Atölye çalışmaları Hakkında
*Atölye Çalışmaları Atölyeye Göre Seçmeli “Birebir” veya “Küçük Grup” Atölyeler kapsamında ve kendi atölyesinde yapılır. Kişiye özel ya da grup olarak verilebilir. Grup isteklerinde grup şartları sağlanmalıdır.
*Atölyelerimizin tümüne kayıt olarak katılmak ve atölyelerimizden yararlanmak için okulumuz öğrencisi olmak zorunlu değildir.
*Tüm atölyelerimizde (Müfredat İçinde Olanlar da Dâhil Olmak Üzere) “İsteğe Bağlı Olarak Kayıt Yapılabilir.” Okulumuz dışından da istekli olanlar atölyelerimizden yararlanmak için programlarımıza kayıt olabilirler. Atölyelerimize kayıt olabilmek için herhangi bir sınav şartı yoktur.
*İsteğe Bağlı Atölye sözleşme ve ödemeleri ayrıca yapılır.
*Atölyelerimizde yaş grubu uygun istekli bütün öğrencilere ve öğrencisi ile birlikte kayıt olmak ve katılım sağlamak şartıyla yaş sınırı olmaksızın öğrenci ebeveynlerine de Atölye Eğitimi verilmektedir.
*Atölye Eğitimi, aynı grupta diğer atölyelerde kayıtlı olup eğitim almakta olan atölye öğrencilerine indirimli olarak verilmektedir.
*Atölye çalışmaları süresi yaş grubuna ve katılımcı sayısına göre düzenlenecek olup atölye gün ve saatleri “Birebir” Atölyelerde öğrenci isteğine göre “Küçük Grup” Atölyelerde düzenlenecek program dâhilinde kurumun uygun zamanlarında belirlenir.
*Bünyemizde henüz faaliyette olmayan ve yeterli sayıda katılımcı isteği olan atölye türleri için katılımcıların kaydı yapılıp sözleşme ve ilk ödemeler gerçekleştiğinde atölye planlama, düzenleme ve faaliyetleri başlayacaktır.